Život bez glutena: Kako ostati zdrav i sretan

Gluten je protein koji se nalazi u mnogim žitaricama, uključujući pšenicu, ječam i raž. Za neke ljude, konzumiranje glutena može uzrokovati niz simptoma, od blage nelagode do ozbiljnih probavnih problema. Ako vam je dijagnosticirana celijakija ili osjetljivost na gluten, ili jednostavno želite eliminirati gluten iz svoje prehrane, postoji mnogo načina da ostanete zdravi i sretni. Evo nekoliko savjeta:

Fokusirajte se na cjelovitu hranu

Najbolji način da ostanete zdravi na dijeti bez glutena je fokusiranje na cjelovitu, neprerađenu hranu. Ovo uključuje voće, povrće, nemasne proteine i žitarice bez glutena poput kinoe i pirinča. Izbjegavanjem prerađene hrane koja sadrži skrivene izvore glutena, možete osigurati da dobijete sve nutrijente koji su vam potrebni da ostanete zdravi.

Eksperimentirajte s alternativama bez glutena

Srećom, postoji mnogo bezglutenskih alternativa vašoj omiljenoj hrani, uključujući hljeb, tjesteninu i pečene proizvode. Eksperimentirajte s različitim markama i vrstama kako biste pronašli ono što vam se najviše sviđa. Možda ćete biti iznenađeni koliko ukusne i zadovoljavajuće verzije vaše omiljene hrane bez glutena mogu biti.

Budite svjesni unakrsne kontaminacije

Do unakrsne kontaminacije može doći kada hrana bez glutena dođe u kontakt sa hranom, priborom ili površinama koja sadrži gluten. Da biste izbjegli unakrsnu kontaminaciju, obavezno koristite odvojene daske za rezanje, pribor i posuđe kada pripremate jela bez glutena. Možda biste željeli izbjeći korištenje zajedničkih tostera ili friteze.

Ne zaboravite na hranljive materije

Kada izbacite gluten iz ishrane, važno je da budete sigurni da i dalje dobijate sve nutrijente koji su vam potrebni da ostanete zdravi. Neke namirnice bez glutena imaju malo vitamina i minerala, tako da ćete možda morati nadopuniti svoju prehranu vitaminima ili mineralnim suplementima. Obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom za savjet o tome koji su suplementi pravi za vas.

Trebate podršku

Život bez glutena može biti izazov, posebno ako ste jedini u svom domaćinstvu koji nema gluten. Da biste ostali motivirani i inspirirani, razmislite o pridruživanju grupi za podršku ili online zajednici drugih koji također žive bez glutena. Možete dijeliti savjete, recepte i savjete i dobiti podršku koja vam je potrebna da ostanete zdravi i sretni.

Zaključnak: život bez glutena ne mora biti težak ili ograničavajući. Fokusiranjem na cjelovitu hranu, eksperimentiranjem s alternativama bez glutena, svjesnošću unakrsne kontaminacije, dobivanjem nutrijenata koji su vam potrebni i dobivanjem podrške od drugih, možete održati zdrav i sretan način života bez glutena.